Вучиќ: Западот очекува признавање на Косово, санкции за Русија и став против Кина, сакаат да постават марионетски режим во Србија

Западот очекува признавање на Косово, санкции за Русија и став против Кина, сакаат да постават марионетски режим во Србија. Ова го истакна претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, кој денеска им се обрати на граѓаните.

Тој рече дека ситуацијата во однос на динарот во Косово во никој случај не е подобрена и покрај обидите да се убедат властите во Приштина да ја повлечат својата одлука, а од Србија се очекуваат повеќе работи.

-Притисокот врз Албанците нема да биде поголем, туку врз српскиот народ и Србија. Од нас се очекуваат три работи. Ќе бараат де факто или де јуре признавање на Косово, откажување од Република Српска, воведување санкции против Русија, став против Кина и марионетски режим во Србија, вели Вучиќ.

-Работите во Украина не одат така лесно и едноставно како што многумина на Запад мислеа, во нивна полза. Работите се сменија и Русите се тие кои имаат иницијатива. Сакале или не, постои опасност, што се случи во минатото, и веројатно, да бев на местото на Путин, секогаш ќе можев да се осврнам на преседанот на Косово, како што правеа тие. Затоа е важно да се покрие оваа тема околу Косово и притисокот врз Србија ќе биде посилен, рече Вучиќ.

Натаму, како што додаде, откажувањето од Република Српска се смета за вознемирувачки фактор на Балканот,а од Србија се бара да работи против Република Српска.

Вучиќ рече дека притисоците се зголемуваат и спроведуваат преку институции, организации и агенции, како и преку политичари, медиуми, невладиниот сектор.

„Се работи за постојана демонизација на Србија поради недемократски или автократски тенденции. Имате поделба на два дела – изборите биле недемократски, без докази и лошата состојба во медиумите. Понатаму познатата Бањска – од една страна секогаш да се намалува вината на режимот на Курти, за да не се пишува за протерување на Србите“, рече Вучиќ.

Додаде дека Србија треба да одржи слободарски курс и да не потпадне под оние под кои била 12 години, кога била уништена.

Вучиќ заклучи дека важно е да се оди на нови избори.

Претходна вестУапсен Косовец на Табановце, приложил фалсификувана италијанска возачка дозвола
Следна вестКузеска: ДПМНЕ со Силјановска Давкова нудат враќање назад во изолација, далеку од ЕУ