Кралот на Маорите бара на китовите да им се доделат човекови права

Необичен потег на кралот на Маорите на Нов Зеланд. Тој денеска повика на китовите да им се дадат основни човекови права за да се заштитат ранливите видови. Кралот Тухеитија Паки рече дека величествените морски цицачи треба да ги имаат основните човекови права како што е правото на здрава животна средина за да се овозможи обнова на нивната популација.

– Звукот на песната на нашите предци ослабна, а живеалиштето е загрозено. Затоа мора да дејствуваме сега, рече Тухеитија во редок јавен настап.

Во 2017 година, Нов Зеланд донесе закон со кој се дава правен субјективитет на планината Таранаки и реката Вангануи, кои се важни за Маорите, домородни луѓе кои сочинуваат околу 17 отсто од населението на Нов Зеланд, или околу 900.000 лица. Тухеитија смета дека давање ист статус на китовите би делувало како „наметка на заштита“. Тој се обрати заедно со високиот поглавица на соседните острови Кук, Травело Ту Арики.

Тие се залагаат домородните знаења да се комбинираат со науката за да се обезбеди „похолистички пристап“ за зачувување на китовите.

– Китовите играат витална улога во здравјето на целиот наш океански екосистем, рече Травел Ту Арики.

„Мораме итно да дејствуваме за да ги заштитиме овие прекрасни суштества пред да биде предоцна“, додаде тој.

Сините китови можат да пораснат до 30,5 метри и да тежат до 200 тони. Но, големината не ги штити. Шест од 13-те големи видови китови се загрозени или ранливи, според WWF, светската организација за заштита на природата.

Претходна вестСледната недела штрајк на царинските службеници во Грција
Следна вестПриведено и трето лица во случајот со убиството на матичниот лекар во Железара