Средношколците ќе протeстираат против онлајн настава

Сојузот на средношколци в петок, наредната недела најави протести против одлуката на Министерството за образование новата учебна година од септември да се одвива онлајн.

Нивното барање се заснова на комбиниран модел што подразбира настава со физичко присуство таму каде што дозволуваат здравствените услови.

Министрите за здравство и за образование, Венко Филипче и Арбр Адеми, претходно неделава најавија дека учениците од прво до трето одделение ќе почнат да одат во училиште, додека останатите ќе ја следат наставата онлајн. Сепак надлежните оставија простор доколку некој од родителите на децата од прво до трето одделение не се согласува, нивното дете да може да ја следи наставата и онлајн. Адеми соопшти дека по барање на одредени општини, ќе се разгледува одделно можноста и учениците од трето одделение па нагоре, наставата да ја следат физички.

Вчера од Владата се сретнаа со претставници на средношколците, по што беше објавено дека заедно ќе соработуваат на усовршување и најдобра имплементација на моделот според кој ќе се организира и спроведува наставата во основното и средното образование во услови на Кoвид-19. Од Владата ја прифатија сугестијата на претставниците на Сојузот на средношколците за нивна поголема вклученост во подготовките за организација и спроведување на прифатениот модел за да се постигнат најдобри решенија во интерес на учениците и наставниците.

Претходна вестСе затвора фестивалот „Прво па женско“
Следна вестСЗО и ООН: Децата над 12 години треба да носат маски