Над 200 деца вакцинирани во кампањата „Од врата до врата“

Досега над 200 деца се вакцинирани на лице место за пропуштени рутински вакцини и се поделени повеќе од 4.000 информативни брошури, во рамки на заедничката кампања на Министерството за здравство и Светската здравствена организација „Од врата до врата“. Кампањата почна на 24 април, како дел од Европската недела на имунизација 2023 година и се реализира со финансиска поддршка од ЕУ, информираа вчера попладне од Министерството за здравство.

Во кампањата се вклучени повеќе од 30 медицински тимови, кои до крајот на овој месец, планирано е да посетат 2.900 семејства, во над 120 населени места.

-Тимовите составени од здравствени работници ги презентираат бенефитите од имунизација, а воедно вршат и администрирање на вакцини против Ковид-19 и рутинска вакцинација, информираат од МЗ.

Претходна вестПетровска: Осудените за „Диво насеље“ треба ги одлежат казните во земјава
Следна вестАлтернатива: Уште колку Албанци треба да се иселат за да се задоволи семејството Ахмети?