Секој месец плус 200 денари за основни трошоци – до крај на година не не „крпат“ три плати

Синдикалната кошничка за мај е зголемена за 180 денари во однос на април и изнесува 34.156 денари.

За само два месеци таа е зголемена за повеќе од 400 денари.

Ако продолжи со вакво темпо на зголемување во просек од 200 денари месечно до крајот на годинава нема да бидат доволни ни три минимални плати за покривање на основните потреби на едно четиричлено семејно домаќинство, велат од Сојузот на синдикати на Македонија.

Според нив, зголемувањето на трошоците е неоправдано, бидејќи цената на нафтата се користи како оправдување за зголемување на цените.

-Ако знаеме дека цената на нафтата е пониска од пред почетокот на пандемијата имајќи предвид дека никој од газдите кога цената го имаше најниското ниво во изминатите 10 години не ги намали цените, туку остваруваа огромни профитина грбот на работниците, велат од ССМ.